Nieuws

vrijdag 22 april 2016

The road to the USA

WHICH ROAD SHOULD I TAKE?
Je moet je weg kennen in Amerika. Er wordt meer geïmporteerd dan geëxporteerd dus er zijn vele kansen. Amerikanen zijn wel erg punctueel, dus wees to the point. Zo spreekt Gerben van der Harst van Rabobank Amerstreek tijdens de BIZ en KvK bijeenkomst. Dagvoorzitter Esther Tromp laat weten dat geïnteresseerden wellicht naar de Hanover Messe kunnen voor het leggen van contacten voor zakendoen met Amerika. Andrew Pike van AN Valuations vertelt dat er drie methodes zijn om je entree te maken in Amerika. De eerste is werken met een ‘local contractor.’ Iemand die ter plaatse is en het land kent. Het voordeel is het lage risico, maar het nadeel is dat je je intellectueel eigendom deelt. De tweede optie is het starten van een ‘Greenfield.’ Een eigen onderneming. Voordeel? Het is van jezelf, dus je kan doen wat je wilt. Het is alleen wel duurder. De derde optie is het overnemen van een bedrijf. Daarmee heb je veel capaciteit, controle en flexibiliteit, maar het is wel erg duur. Welke keuze je het beste kan maken? Kijk naar wetten en regels, belasting en arbeidskosten!

THE SKY IS THE LIMIT
Willem Bongaerts van Bird & Bird haakt daarop in. Let op belasting! Het is ingewikkeld, maar als je het goed doet kan het erg voordelig uitpakken. Kies je hoofdkantoor zorgvuldig, want met een hoofdkantoor in Amerika betaal je wereldwijd 30% belasting. Waarom zou je dan toch naar Amerika gaan? The sky is the limit en dat spreekt Willem toch wel erg aan. Let op de investment tax, zegt hij. Ben je 122 dagen achtereen in the US dan kan het zijn dat je belasting moet betalen. Zijn beste tips? Hoe vriendelijk de Amerikanen ook zijn, zaken blijven zaken. Put everything in writing. Wetgeving en contracten zijn in Amerika erg belangrijk. Let op je visa. Een greencard hoeft niet per see een voordeel te zijn. Tot slot wil hij nog zeggen . . . RTBC. Read the bloody contract!

KNOW YOUR STATE
Willem Jeroen Stevens van Transparent ziet de kansen wel van zakendoen met Amerika. ‘Er is een grote return op investeringen in the US.’ In alle 50 staten zijn verschillende wetten en regels. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Er gebeuren wel eens dingen, maar laat je er niet door afschrikken. Zorg voor een advocaat met een respectabele naam bij een lawsuit. Het kost je wat geld, maar het scheelt een hoop gedoe. Je zet zo meteen een standaard voor anderen. De mentaliteit binnen bedrijven is in Amerika ook anders. Het is meer ‘moeten’ en ‘straffen’ versus het Nederlandse ‘samen gaan we het maken.’ Het is bij een overname dus ook praktisch om de leiding bij de Amerikanen te leggen. Ze kennen het land en de mentaliteit. Phillip Hammerstein van Select USA / U.S. Embassy vestigt de aandacht op de verschillende staten. Elke staat heeft een eigen karakter. Zo zal je voor landbouw naar de ene staat moeten en voor IT projecten kan je beter in een andere staat zijn. Ook subsidies, inkomen en opleidingen zijn per staat verschillend. Wil je meer weten over de verschillende staten? Ga dan naar de beurs in Washington die eens per jaar plaatsvindt. Een unieke kans volgens Phillip om binnen één dag alle staten te bezoeken. Ook hij heeft de nodige tips voor de enthousiaste zakenmens. Zorg voor een jurist, vraag je visum op tijd aan, wees duidelijk over afspraken, wees to the point, neem een Amerikaans telefoonnummer want niet iedereen kan internationaal bellen, vermijd politiek en dergelijke onderwerpen, let op taal en tekens op je website en op je briefpapier en vraag tijdens een sollicitatiegesprek niet om leeftijd en afkomst omdat men dit kan interpreteren als discriminatie. Wees je bewust van de regels.

TTIP TREATY
Na deze wijze woorden is het woord aan Holly Lindquist Thomas van de Amerikaanse Ambassade. Zij licht de luisteraars in over de TTip treaty. Een verdrag dat de vrije handel tussen Europa en Amerika moet stimuleren. Deze treaty is in het leven geroepen om meer banen te creëren in de US, kosten te verlagen en kansen voor kleine ondernemingen te realiseren. Het grootste belang van deze treaty ligt volgens Holly in het vastleggen van een standaard voor handel met democratische waarden. Ze roept op te verdiepen in de materie en het te steunen.

DANKWOORD
Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar Gerben van der Harst van Rabobank Amerstreek, Andrew Pike van AN Valuations, Willem Bongaerts van Bird & Bird, Willem Jeroen Stevens van Transparent, Phillip Hammerstein van Select USA / U.S. Embassy en Holly Lindquist Thomas van de Amerikaanse Ambassade voor de goede tips en wijze woorden. Ook gaat onze dank uit naar de catering van de Rabobank voor de heerlijke hapjes, de KvK voor een prettige samenwerking en Bolsius en Mazars.

Overzicht

Volgende 10